Author: Сања Митровска

Во ред е да се чувствуваш несигурно

Претпоставувам си забележал како членовите на твојот тим се двоумат на прашањето: „Како се чувствуваш денес?“. Сите ние имаме микс од емоции во текот на денот, но ретко ги споделуваме, плашејќи се дека ќе го нарушат групното расположение или ќе се претстават како емоционално ранливи. Како…

Што ќе научам на Академијата? Недела 1

Недела 1 при Академијата за развој на продукти има за цел да ти помогне да ја мапираш твојата идеја или предизвик и истата да ја евалуираш со помош на експерти во областа.  Но, што е мапирање на бизнисот?  Мапата е дијаграм со кој се ставаш…

За кого е наменета Академијата за развој на продукти?

Информирај се поконкретно за бенефитите од Академијата за развој на продукти, според официјалната методологија на Google, преку профилирање на следните три професии: Ти си личност #1 – продукт менаџер Како тимовите кои ги менаџирам да работат меѓусебно усогласено? Како најдобро да ги одредам и следам…

Биди дел од првата Академија за претприемачи

Ти треба структуриран процес за реализација на бизнис идејата која долго ја зборуваш, или едноставно сакаш промена во твојата кариера? – Тогаш научи ја Design Sprint методологијата со која Google ги развива своите продукти и ги решава сите интерни препреки. Што е официјалната Design Sprint…

Како после два неуспешни обиди ДОМИО дојде до инвестиција?

Да не се успее два пати и да се проба по трет пат е вистинска храброст. Токму поради тоа, одлучив да ја споделам приказната на ДОМИО и храбрите Хадисен и Бранко кои иако два пати беа одбиени од Фондот за Иновации и Технолошки Развој (ФИТР)…

Трансформирање во криза и добивање на инвестиција од 25.000 €

2020- Година на трансформација и прифаќање Последната година беше година која го стави на тест секој аспект од нашето живеење. Пријателствата, браковите, врските, вклучително и бизнисите беа ставени пред прашањето ,,Колку сме флексибилни и спремни да се менуваме”? Воедно, кризава ни посочи уште еден поважен…

Како Марио успеа да добие 30.000 евра од ФИТР со помош на Нетворкер

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) апсолутно може да се каже дека успева да ги ,,раздвижи“ претприемничките потенцијали во Македонија. Еден директен доказ е Марио Томов, кој пред нешто помалку од година дена закажа состанок во Нетворкер со цел аплицирање во ФИТР со својата…

Приближување на различните перцепции на инвеститорите и претприемачите

Многу често посочувам дека во Македонија ситуацијата со инвеститорство е целосно различна од она што е општо познато. Изненадувачки, имаме многу инвеститори, но недоволно стартапи спремни за инвестиција. Тоа не значи дека немаме добри идеи, напротив, во нашето работење досега бевме соочени со одлични иновативни…

Дали образовниот процес е така дизајниран да креира работничка класа?

Процесот на едукација е така конципиран да креира работничка класа, која своето време (единствениот ресурс кој нема како да се мултиплицира) ќе го менува за пари. Секоја одлука што се прави, поврзана со школувањето, е од аспект на добивање на т.н. работа од соништата. Работата…

Како да ги претвориш проблемите во бизнис можности?

Тема која звучи клише и дефинитивно не би пишувала за истото, доколку не го применувавме трасформирањето на проблеми во предизвици во Нетворкер и токму тоа ни ги триплира приходите во услови на пандемија. Основачот не би требало самостално да ги детектира проблемите Прво нешто што…