Author: Сања Митровска

Квалитет vs Квантитет- Мит или вистина?

Прво што ни паѓа напамет кога сме незадоволни од нашата финансиска ситуација е работењето повеќе часови, наоѓањето втора работа или промена на професија. Меѓутоа дали навистина тоа ни помага? Дали зголеменото време кое ќе го менуваме за пари навистина ни носи повеќе пари на нас,…

Сигурна работа- Мит или вистина

Многу често слушаме за “СИГУРНА РАБОТА” а ретко се запрашуваме што даваме ние за таа сигурност. Причината поради тоа е следната порака: „На секој први плата, сигурно си е!“ Растени сме со мислењето дека најголема мака на претприемачите е трошокот за плати, а ако сме…

Работа од соништата- Мит или вистина?

Сценариото на “СОВРШЕНАТА РАБОТА” е реалната слика во секој дом во нашата држава. Сум била таму и знам како започнува со прашањето „Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш?“ Кој е нашиот одговор? Инвестираме во себе, се образоваме, запишуваме обуки со цел еден ден да…

Во ред е да се чувствуваш несигурно

Претпоставувам си забележал како членовите на твојот тим се двоумат на прашањето: „Како се чувствуваш денес?“. Сите ние имаме микс од емоции во текот на денот, но ретко ги споделуваме, плашејќи се дека ќе го нарушат групното расположение или ќе се претстават како емоционално ранливи. Како…

Што ќе научам на Академијата? Недела 1

Недела 1 при Академијата за развој на продукти има за цел да ти помогне да ја мапираш твојата идеја или предизвик и истата да ја евалуираш со помош на експерти во областа.  Но, што е мапирање на бизнисот?  Мапата е дијаграм со кој се ставаш…

За кого е наменета Академијата за развој на продукти?

Информирај се поконкретно за бенефитите од Академијата за развој на продукти, според официјалната методологија на Google, преку профилирање на следните три професии: Ти си личност #1 – продукт менаџер Како тимовите кои ги менаџирам да работат меѓусебно усогласено? Како најдобро да ги одредам и следам…

Биди дел од првата Академија за претприемачи

Ти треба структуриран процес за реализација на бизнис идејата која долго ја зборуваш, или едноставно сакаш промена во твојата кариера? – Тогаш научи ја Design Sprint методологијата со која Google ги развива своите продукти и ги решава сите интерни препреки. Што е официјалната Design Sprint…

Како после два неуспешни обиди ДОМИО дојде до инвестиција?

Да не се успее два пати и да се проба по трет пат е вистинска храброст. Токму поради тоа, одлучив да ја споделам приказната на ДОМИО и храбрите Хадисен и Бранко кои иако два пати беа одбиени од Фондот за Иновации и Технолошки Развој (ФИТР)…

Трансформирање во криза и добивање на инвестиција од 25.000 €

2020- Година на трансформација и прифаќање Последната година беше година која го стави на тест секој аспект од нашето живеење. Пријателствата, браковите, врските, вклучително и бизнисите беа ставени пред прашањето ,,Колку сме флексибилни и спремни да се менуваме”? Воедно, кризава ни посочи уште еден поважен…

Како Марио успеа да добие 30.000 евра од ФИТР со помош на Нетворкер

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) апсолутно може да се каже дека успева да ги ,,раздвижи“ претприемничките потенцијали во Македонија. Еден директен доказ е Марио Томов, кој пред нешто помалку од година дена закажа состанок во Нетворкер со цел аплицирање во ФИТР со својата…