Category: Финансии

Свој бизнис- Мит или вистина?

Во претходните блог постови зборувавме за митовите поврзани со парите кои често ги слушаме во текот на нашето секојдневие и се одлучувачки за тоа дали еден ден ќе сме финансиски независни или зависни. Убавиот дел од приказната е што за сите споменати митови постојат решенија…

Сигурна работа- Мит или вистина

Многу често слушаме за “СИГУРНА РАБОТА” а ретко се запрашуваме што даваме ние за таа сигурност. Причината поради тоа е следната порака: „На секој први плата, сигурно си е!“ Растени сме со мислењето дека најголема мака на претприемачите е трошокот за плати, а ако сме…

Приближување на различните перцепции на инвеститорите и претприемачите

Многу често посочувам дека во Македонија ситуацијата со инвеститорство е целосно различна од она што е општо познато. Изненадувачки, имаме многу инвеститори, но недоволно стартапи спремни за инвестиција. Тоа не значи дека немаме добри идеи, напротив, во нашето работење досега бевме соочени со одлични иновативни…

ФИТР совети од „паталци“, а не „гаталци“

На нашиот вебинар „Како до финансии за твојата идеја од ФИТР“ кој го одржавме минатата недела во кратка временска рамка сакавме да споделиме многу нешта за оние кои беа спремни да слушаат. Среќни сме и горди на бизнис заедницата поради фактот што потоа нè контактираа…

Колку време е потребно за враќање на инвестицијата наречена факултет?

Котизации за факултет и основни трошоци Доколку претпоставиме дека просечен студент се школува на државен универзитет, кој чини 400 евра годишно, само за котизации неговите родители би требало да одвојат околу 2.000 евра со трошоци за книги и дополнителни часови. Доколку не живее во градот…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 3

Податоците покажуваат дека финансиската писменост на нашето население е најниска во регионот. Прв показател на тоа е огромното учество на потрошувачките кредити во севкупните кредити на македонското население. Втор показател се големото количество на слободни средства во банкарски депозити, кои и покрај бесрамно ниските каматни…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 2

Во најголем дел од случаите, финансиските проблеми кај луѓето не доаѓаат од малкуте работни саати или ниските приходи. Напротив, тие потекнуваат од „лошите потрошувачки навики“ или од недостатокот на финансиска едукација. Всушност, комбинирани заедно, лошите потрошувачки навики и недостатокот од финансиската едукација се факторите кои…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 1

Во текот на последните 5 години интезивно се занимавам со терминот финансии. Интересот потекнува првично поради мојата професија како финансиски советник, но и од желбата за обелоденување на целата таа мистерија на финансии. Во текот на моето работење, најголемиот дел од клиентите ми објаснија дека…