Category: Претприемништво

Приказната за Motion дигитална агенција која нуди маркетинг и веб солуции

Во Македонија и тоа како имаме успешни, млади и креативни претприемачи, кои успеваат со нивната взаемна сила да издејствуваат на пазарот со продукт или услуга која знае на сите да не воодушеви. Доказ дека комбинацијата од мажи и жени претприемачи може да доведе до успешен…

Како да го намалам ризикот преку ко-инвестирање во стартапи?

Инспирирано од Entrepreneur Asia Pacific, an international franchise of Entrepreneur Media Првично значајно е да се разбере дефиницијата на тоа што се стартапи, бидејќи токму таму се кријат клучните карактеристики- ризик и огромен потенцијал за раст! Иако, независно од дефиницијата, порано беа потребни богатство и…

Приказната на Мартин Цветановски и Monday Digital Agency

Да се биде млад претприемач сигурно не е ниту лесно, ниту едноставно. Претприемништвото е дејност која бара посебни дисциплини, навики и карактерни особини како страст, дисциплина и посветеност, карактеристики кои се типични за еден успешен претприемач. Овој петок разговараме со Мартин Цветаноски основач на Monday…

Приказната на Теди Пејоски и Enzyme

Затоа овој петок повторно ве запознаваме со млад и успешен претприемач кој својата креативност ја преточил во одлична бизнис идеја која денес брои голем број на корисници. Во продолжение на нашиот блог пост разговараме со Теди Пејоски сопственик на платформата Enzyme – платформа која е…

Приказната на Нелкоски Органик Фуд

Решивме секој петок да раскажуваме по една успешна претприемничка приказна од Македонија која ќе те мотивира и посака убав викенд. Прва е онаа на Бошко Нелкоски, кој со својата компанија ,,НЕЛКОСКИ ОРГАНИК ФУД” успеа да формализира огромно семејно искуство во одгледување на органски лешници. Прашањата…

Свој бизнис- Мит или вистина?

Во претходните блог постови зборувавме за митовите поврзани со парите кои често ги слушаме во текот на нашето секојдневие и се одлучувачки за тоа дали еден ден ќе сме финансиски независни или зависни. Убавиот дел од приказната е што за сите споменати митови постојат решенија…

Квалитет vs Квантитет- Мит или вистина?

Прво што ни паѓа напамет кога сме незадоволни од нашата финансиска ситуација е работењето повеќе часови, наоѓањето втора работа или промена на професија. Меѓутоа дали навистина тоа ни помага? Дали зголеменото време кое ќе го менуваме за пари навистина ни носи повеќе пари на нас,…

Сигурна работа- Мит или вистина

Многу често слушаме за “СИГУРНА РАБОТА” а ретко се запрашуваме што даваме ние за таа сигурност. Причината поради тоа е следната порака: „На секој први плата, сигурно си е!“ Растени сме со мислењето дека најголема мака на претприемачите е трошокот за плати, а ако сме…

Следи ги твоите претприемачки соништа – без разлика на твојата возраст

Не постои „вистинска“ возраст на која може да се стане претприемач. Се разбира, имањето искуство помага, но она што е важно повеќе од возраста е твојот тим, твојата идеја и твојата способност да се залагаш за себе. Прво, состави тим со разновиден сет на вештини….

Реактивирај го целиот твој тим во 2022 година

Со сè повеќе зголемената флуктуација, работењето од дома и континуираната неизвезност, шансите сите во твојот тим да ти делуваат „чудни“ се големи. Затоа, размисли за вклучување на целиот тим, во следните активности, и за новите и за старите вработени. Еве како тоа би можело да…