Category: Претприемништво

Не е доволно да се биде само одличен во работата

Да бидеш единствено добар во она што го работиш, не е доволно за да успееш. Ако се натпреваруваш на пазарот базирано на квалитетот на твоите производи и услуги ќе изгубиш, затоа што ќе бидеш на работ на егзистенција секојпат кога нов конкурент ќе се појави…

Второ важно прашање што треба да си го поставиш при отварањето на бизнис

Спремна ли сум да преземам ризик? Ако претходно немаш искуство со отворање на бизнис, освен што ти ствара пеперутки во стомакот, идејата може да звучи многу страшно и страно. Делумно, тоа е така поради тоа што тоа не е дел од секојдневието на многу луѓе,…

Прво важно прашање што треба да си го поставиш при отворањето на бизнис

Зошто сакам да отворам свој бизнис? За ова прашање не постои правилен или погрешен одговор. Можеби си една од тие што решиле да создадат можности за младите во Македонија, а ако си, заслужуваш орден за посебни патриотски вредности, но ако тоа не е природата на…

Научи од неуспехот во стилот на Google, Amazon и Microsoft

Никој не е совршен Иновативностa на производот е предност поради која големите корпорации остануваат конкурентни на пазар кој брзо се менува. Се чини дека големите брендови ги знааат сите правилни чекори и акции. Вистината е дека не секогаш се успешни кога се обидуваат да воведат…

Дали го решавате вистинскиот проблем на пазарот?

Има многу причини зошто луѓето сакаат одредени светски и домашни продукти или услуги. Едно е јасно… сите успешни приказни имаат нешто заедничко –  решаваат вистински проблеми на корисниците. За среќа на оние со претприемачки дух, во човековата природа е секогаш да бара побрзи, подобри и…

Како NETWORKER ми помогна во наоѓањето на инвеститор?

Студија на случај раскажана од основачот на SPOT- Нетворкер Спринтот го направи бизнисот атрактивен за инвестирање, проектирајќи финансии поткрепени со факти и pitch deck на ниво на Facebook.

Дали Спринт е најдобар метод за тестирање на твојата идеја?

Често пати имаме мал милион идеи кои не сме сигурни дали одговараат на потребите на пазарот. Сите би обожавале доколку барем за една од тие идеи имаме добра гаранција дека ќе има големи шанси да успее. Токму Спринтот е најдобар начин за валидација и одлична…

Work-Life баланс… Вистина или предизвик?

Не е реткост да слушнете дека одделувањето повеќе часови за работа ќе го забрза кариерниот успех. Но, ако сакате да го подобрите балансот помеѓу работата и приватниот живот ние имаме уникатни совети од светски истражувања кои не се клише и веќе видени… 1. Што е…

Прилагоди го бизнисот во криза со LDJ метод

Веруваме дека нема да го прескокнеш овој текст бидејќи ќе зборуваме за работилница (Lightning Decision Jam) која можеш да ја користиш за СКОРО СÈ, вклучувајќи неколку луѓе за дефинирање и решавање предизвици. Алатката направи бум и е применувана од светски компании како LEGO за нови…