Category: Претприемништво

Како се применува Design Sprint во финансиска институција

Кога се зборува за Design Sprint, едно од првите нешта што паѓа на памет е прашањето за кого функционира овој процес. Дали се применува на стартапи или може да дава резултати и кај традиционални компании?Кога зборуваме за традиционални компании, се мисли на оние со долгогодишно…

5 Стартапи кои биле основани во рецесија

Зошто сега е вистинскиот момент за започнување на бизнис како и вообичаено? Не е тајна дека започнувањето бизнис е тешко. Правејќи го тоа за време на рецесија има дополнителни пречки помеѓу вас и успехот. За многу претприемачи оваа нестабилност на пазарот била совршен изговор за…

Сопствен бизнис во време на карантин?!

Во мојата „working from home“ атмосфера, која воедно испадна да биде попријатна од што очекував, бев „опседната“ од мисла за тоа како овој период можеби ќе ги обесхрабри и онака малкуте идни претприемачи во нашата држава.  Претпоставувам, нивните најблиски токму сега ќе ги образложат своите…

Зошто менторирањето е добро за бизнисот?

Стапката на преживување на новите бизниси е разбирливо застрашувачка за претприемачите. Новите истражувања покажуваат дека кога ќе додадеш бизнис ментор во почетната фаза од раст на бизнисот, бројките драстично се менуваат. Според последните истражувања дури 70% од новите бизниси опстојуваат повеќе од 5 години доколку…

Како до експанзија на бизнисот?

Сите успешни стартувања на мали бизнис порано или подоцна се соочуваат со прашањето како да се справат со проширување и раст на бизнисот. Експанзијата е фаза која е оптоварена со можности и опасности. Во секој случај тоа се предизвици кои треба да се прифатат, но…