Category: Претприемништво

Техники за убедлива презентација

Кога треба да ја „продадеш“ твојата идеја на работното место или да презентираш некое ново решение, како го правиш тоа? Петте трикови дефинирани од Аристотел уште пред 2000 години, кои се екстремно користени од вештите лица за продажба, може да ти помогнат:  Ethos. Сè е…

Дали сeуште размислуваш за таа грешка што си ја направил/a?

Кога ќе направиш грешка на работа, дали ја повторуваш во твојата глава со денови или дури со недели? Овој вид на претерано размислување се нарекува „преживување“ и може да доведе до сериозна вознемиреност. За да излезеш од циклусот, можеш да направиш неколку работи.  Како прво,…

Не дозволувај Импостер синдромот да го инхибира твојот раст

Одредено ниво на внатрешен сомнеж може да те поттикне да работиш повеќе на себе. Но, кога сомнежот во себе се манифестира како Импостер синдром, тоа може да те спречи да растеш. Еве неколку начини како да се избориш против тој досаден глас во твојата глава:…

Што ќе научам на Академијата? Недела 5

Недела 5 во Академијата за развој на продукти ќе те научи како да ја истестираш твојата идеја и да добиеш релевантен фидбек за неа. Сето ова ќе ти помогне да го запознаеш твојот таргет пазар и да ја пласираш најдобрата верзија од твојата идеја која…

Што ќе научам на Академијата? Недела 4

Недела 4 при Академијата за развој на продукти ќе те научи како да подготвиш квалитетен прототип од твојата идеја кој ќе изгледа реално. Целта е да имаш алатка со која ќе ја тестираш својата идеја на потенцијални клиенти уште пред да започнеш со реализација на…

Што ќе научам на Академијата? Недела 3

Недела 3 во Академијата за развој на продукти има за цел да те научи како да подготвиш цврст план за твоето идеално решението и начинот на кој потоа ќе го прототипираш и тестираш на потенцијални корисници. Што добиваш со Hot-Spotting? Hot-Spotting е техника при одбирање…

Што ќе научам на Академијата? Недела 2

Недела 2 во Академијата за развој на продукти ќе те научи како да спроведеш подобри бреинсторминг сесии поразлични од традиционалното бреинстормирање и како сите предлози да ги комбинираш во едно победничко решение кое ќе го ставиш на хартија. Која е целта на истражувањето? Во Недела…

Твојот тим – клучна „тајна состојка“ за успех

Обично кога мислиме на стартапи, замислуваме инспиративни индивидуи кои создаваат нови бизниси. Овие основачи несомнено се многу важни, меѓутоа успехот на стартапот честопати лежи во целокупниот тим. Ниедна идеја не е поголема од тимот кој ја реализира. Оттука, вистинскиот тим е најдобрата „тајна состојка“ за…

Дали ги задоволувате потребите на вашите клиенти?

Компаниите имаат постојана потреба да останат релевантни и иновативни и честопати се огледуваат на други успешни компании, трендовите во индустријата или нови производи за инспирација. Сепак, виталната компонента за растот е на дофат на раката на секој бизнис – а тоа се неговите клиенти. Преку…

Мини-инвестирај во стартапи и учи од нив

Само пред неколку години инвестирањето во стартапи беше достапен само за многу мал дел од луѓето. Во основа имаше две причини зошто оваа форма на инвестиција беше многу ретка. Првата причина е што беше многу скапо да се инвестира. Втората причина е тешкиот начин да…