Кога се чувствуваш преоптоварено, начинот на кој реагираш всушност може да ги влоши работите. Еве пет вообичаени, самосаботирачки грешки на кои треба да внимаваш – и како да ги избегнеш:

  1. Сметаш дека немаш доволно време токму за активности кои може да ти помогнат. Престани да го чекаш идеалниот момент и направи нешто за да си помогнеш веднаш, како на пример земање на слободен ден, посета на психотерапевт или договарање на средба со пријател. 
  2. Не ја користиш доволно твојата потсвест. Неразумно е да се очекува постојано да бидеш 100% фокусиран. Обиди се да се прошеташ, дозволувајќи му на твојот ум да ги погледне нештата од повисока перспектива и обезбеди креативни решенија. 
  3. Чувството на преоптовареност го сфаќаш како слабост. Доколку си строг кон себеси, само ќе прокастинираш повеќе и ќе остнаше во матрицата на перфекционизмот која не дозволува решенија „надвор од кутијата“. 
  4. Цврсто стоиш до своите традиционални пристапи и одбрамбени техники. Твоите јаки страни не секогаш се и твоја предност во решавањето на проблеми. На пример, промисленоста може лесно да донесе сомнеж во своите одлуки, а високите стандарди водат до перфекционизам. Внимавај на твоите инстинктивни реакции за да останеш флексибилен во решавањето на овој предизвик. 
  5. Се самоизлолираш. Најди начин да се поврзеш со луѓето дури и кога имаш ограничена емоционална енергија. 

Овој совет е адаптиран од „5 Mistakes We Make When We’re Overwhelmed“ од Alice Boyes

За повеќе совети заследи го нашиот инстаграм профил networkermk или пиши ни на info@networker.mk.