Author: Ивона Маркоска

Следи ги твоите претприемачки соништа – без разлика на твојата возраст

Не постои „вистинска“ возраст на која може да се стане претприемач. Се разбира, имањето искуство помага, но она што е важно повеќе од возраста е твојот тим, твојата идеја и твојата способност да се залагаш за себе. Прво, состави тим со разновиден сет на вештини….

Реактивирај го целиот твој тим во 2022 година

Со сè повеќе зголемената флуктуација, работењето од дома и континуираната неизвезност, шансите сите во твојот тим да ти делуваат „чудни“ се големи. Затоа, размисли за вклучување на целиот тим, во следните активности, и за новите и за старите вработени. Еве како тоа би можело да…

Се чувствуваш преоптоварено?

Кога се чувствуваш преоптоварено, начинот на кој реагираш всушност може да ги влоши работите. Еве пет вообичаени, самосаботирачки грешки на кои треба да внимаваш – и како да ги избегнеш: Сметаш дека немаш доволно време токму за активности кои може да ти помогнат. Престани да…

Техники за убедлива презентација

Кога треба да ја „продадеш“ твојата идеја на работното место или да презентираш некое ново решение, како го правиш тоа? Петте трикови дефинирани од Аристотел уште пред 2000 години, кои се екстремно користени од вештите лица за продажба, може да ти помогнат:  Ethos. Сè е…

Дали сeуште размислуваш за таа грешка што си ја направил/a?

Кога ќе направиш грешка на работа, дали ја повторуваш во твојата глава со денови или дури со недели? Овој вид на претерано размислување се нарекува „преживување“ и може да доведе до сериозна вознемиреност. За да излезеш од циклусот, можеш да направиш неколку работи.  Како прво,…

Не дозволувај Импостер синдромот да го инхибира твојот раст

Одредено ниво на внатрешен сомнеж може да те поттикне да работиш повеќе на себе. Но, кога сомнежот во себе се манифестира како Импостер синдром, тоа може да те спречи да растеш. Еве неколку начини како да се избориш против тој досаден глас во твојата глава:…

Што ќе научам на Академијата? Недела 5

Недела 5 во Академијата за развој на продукти ќе те научи како да ја истестираш твојата идеја и да добиеш релевантен фидбек за неа. Сето ова ќе ти помогне да го запознаеш твојот таргет пазар и да ја пласираш најдобрата верзија од твојата идеја која…

Што ќе научам на Академијата? Недела 4

Недела 4 при Академијата за развој на продукти ќе те научи како да подготвиш квалитетен прототип од твојата идеја кој ќе изгледа реално. Целта е да имаш алатка со која ќе ја тестираш својата идеја на потенцијални клиенти уште пред да започнеш со реализација на…

Што ќе научам на Академијата? Недела 3

Недела 3 во Академијата за развој на продукти има за цел да те научи како да подготвиш цврст план за твоето идеално решението и начинот на кој потоа ќе го прототипираш и тестираш на потенцијални корисници. Што добиваш со Hot-Spotting? Hot-Spotting е техника при одбирање…

Што ќе научам на Академијата? Недела 2

Недела 2 во Академијата за развој на продукти ќе те научи како да спроведеш подобри бреинсторминг сесии поразлични од традиционалното бреинстормирање и како сите предлози да ги комбинираш во едно победничко решение кое ќе го ставиш на хартија. Која е целта на истражувањето? Во Недела…