Author: Ивона Маркоска

Твојот тим – клучна „тајна состојка“ за успех

Обично кога мислиме на стартапи, замислуваме инспиративни индивидуи кои создаваат нови бизниси. Овие основачи несомнено се многу важни, меѓутоа успехот на стартапот честопати лежи во целокупниот тим. Ниедна идеја не е поголема од тимот кој ја реализира. Оттука, вистинскиот тим е најдобрата „тајна состојка“ за…

Дали ги задоволувате потребите на вашите клиенти?

Компаниите имаат постојана потреба да останат релевантни и иновативни и честопати се огледуваат на други успешни компании, трендовите во индустријата или нови производи за инспирација. Сепак, виталната компонента за растот е на дофат на раката на секој бизнис – а тоа се неговите клиенти. Преку…

Мини-инвестирај во стартапи и учи од нив

Само пред неколку години инвестирањето во стартапи беше достапен само за многу мал дел од луѓето. Во основа имаше две причини зошто оваа форма на инвестиција беше многу ретка. Првата причина е што беше многу скапо да се инвестира. Втората причина е тешкиот начин да…

Докажи колку вреди твојата идеја со прототип

Наместо да трошиме недели, месеци, па дури и години за да развиеме еден прототип, ние креираме прототип за еден ден. 🚀 Како во еден ден? Сега ќе се прашате дали е возможно да се креира вистински прототип за еден ден? Да бидеме искрени – не…

Сликите зборуваат погласно од зборовите 🎬 – претстави ја идејата визуелно

🎯Малку историја Сторибордот потекнува и е вообичаена практика во филмската индустрија. Накратко, Дизни му дал признание на аниматорот Веб Смит за создавање на идејата за цртање сцени на одделни листови хартија и нивно прикачување на огласна табла за да раскаже приказна во низа, создавајќи ја…

Времеплов на методологија која прави бум во светот

Дизајн Спринтот е процес кој може да се каже дека е детето на Design Thinking и SCRUM методологиите. Овој процес во развојот и разработката на идеите трга од самиот крај и оди кон нивниот почетокот. Токму на истиот начин го раскажуваме и времепловот на Дизајн…

Вистинскиот Value Proposition за твојата идеја

Што е Value Proposition за продукт/услуга? Value Proposition-от е реченица која одговара зошто постои твојот бизнис. Оваа реченица треба брзо да му објасни на потенцијалниот корисник зошто твојот производ или услуга е позначаен за него отколку нешто друго што нуди конкуренцијата. Карактеристики на добра Value…

Што е Pitch Deck и како до инвеститор со него?

Доколку си личност која има идеја и сакаш инвеститори да веруваат и вложат во твојот бизнис важно е да подготвиш извонреден Pitch Deck. Нашата цел во Нетворкер е да им помогнеме на клиентите да ја претстават својата идеја во најдобро светло. Во соработка со нив,…

3 работи кои инвеститорите сакаат да ги слушнат од тебе

Од почетокот на моето работење во Нетворкер, па се до сега сфатив една важна работа: Постојат извори на средства за отпочнување или доразвивање на бизнис идеи, но недостасуваат доволно добро валидирани идеи во кои може да се инвестира. Знам… ова е сосема спротивно на мислењето…

Научи како да носиш добри одлуки за твојата идеја

Помалку е повеќе Многумина од нас се запознаени со Парето принципот 80/20. Според овој принцип од вкупниот вложен труд само 20% е причина за 80% од крајниот резултат. Слично на ова, од 10 задачи во денот, 8 не се толку значајни, додека пак 2 дефинитивно…