Author: Ивона Маркоска

Како успехот на Airbnb се должи на Спринтот?

Секој помлад човек ја има користено светската Airbnb или барем слушнал за неа. Главни „виновници“ за оваа идеја да стане реалност се FirstMark Capital од Њујорк кои веруваа и први инвестираа во Airbnb. Голем дел од успешноста на оваа компанија се должи токму на развивањето…

Кој тип на Спринт е идеален зa твојот бизнис?

Кога имаш идеја постојат процеси со кои може да решиш комплексни бизнис предизвици преку прибирање на податоци, изнаоѓање идеално решение, негово прототипирање и тестирање на реална таргет група. Брз начин за да се направи сето ова е Спринтот. Крајнот резултат е потврда или негација на…

Научи од неуспехот во стилот на Google, Amazon и Microsoft

Никој не е совршен Иновативностa на производот е предност поради која големите корпорации остануваат конкурентни на пазар кој брзо се менува. Се чини дека големите брендови ги знааат сите правилни чекори и акции. Вистината е дека не секогаш се успешни кога се обидуваат да воведат…

Дали го решавате вистинскиот проблем на пазарот?

Има многу причини зошто луѓето сакаат одредени светски и домашни продукти или услуги. Едно е јасно… сите успешни приказни имаат нешто заедничко –  решаваат вистински проблеми на корисниците. За среќа на оние со претприемачки дух, во човековата природа е секогаш да бара побрзи, подобри и…

Дали Спринт е најдобар метод за тестирање на твојата идеја?

Често пати имаме мал милион идеи кои не сме сигурни дали одговараат на потребите на пазарот. Сите би обожавале доколку барем за една од тие идеи имаме добра гаранција дека ќе има големи шанси да успее. Токму Спринтот е најдобар начин за валидација и одлична…

Зошто твојата идеја да ја тестираш само со 5 корисници?

Доколку барем еднаш во животот си помислил/а на некоја идеја и си посакал/а да ја претвориш во бизнис, сигурни сме дека следната помисла била дали ќе ти успее. Решение на тоа е да ја тестираш со 5 корисници и да ги решиш своите дилеми. Пет…

Како да станеш LDJ фасилитатор мастер

Ако некогаш сте се почувствувале дека одреден состанок можел да помине и подобро, време е да прочитате и слушнете за LDJ методот бесплатно и во детали. Методот се користи за се што бара група на луѓе да помогнат во донесувaње одлуки, да решат проблеми или…

Work-Life баланс… Вистина или предизвик?

Не е реткост да слушнете дека одделувањето повеќе часови за работа ќе го забрза кариерниот успех. Но, ако сакате да го подобрите балансот помеѓу работата и приватниот живот ние имаме уникатни совети од светски истражувања кои не се клише и веќе видени… 1. Што е…

Намали ги трошоците и ризикот за реализација на твојата идеја

Многу важен аспект во креирањето и лансирањето на идејата е реакцијата од корисниците. Неретко се случува идејата да биде лансирана, но да добие негативни реакции од раните корисници. Како резултат на споменатото, во подоцнежните фази е неопходно длабинско тестирање кое ќе ги открие проблемите. Меѓутоа,…

Прилагоди го бизнисот во криза со LDJ метод

Веруваме дека нема да го прескокнеш овој текст бидејќи ќе зборуваме за работилница (Lightning Decision Jam) која можеш да ја користиш за СКОРО СÈ, вклучувајќи неколку луѓе за дефинирање и решавање предизвици. Алатката направи бум и е применувана од светски компании како LEGO за нови…