Category: Претприемништво

Трансформирање во криза и добивање на инвестиција од 25.000 €

2020- Година на трансформација и прифаќање Последната година беше година која го стави на тест секој аспект од нашето живеење. Пријателствата, браковите, врските, вклучително и бизнисите беа ставени пред прашањето ,,Колку сме флексибилни и спремни да се менуваме”? Воедно, кризава ни посочи уште еден поважен…

Приближување на различните перцепции на инвеститорите и претприемачите

Многу често посочувам дека во Македонија ситуацијата со инвеститорство е целосно различна од она што е општо познато. Изненадувачки, имаме многу инвеститори, но недоволно стартапи спремни за инвестиција. Тоа не значи дека немаме добри идеи, напротив, во нашето работење досега бевме соочени со одлични иновативни…

Вистинскиот Value Proposition за твојата идеја

Што е Value Proposition за продукт/услуга? Value Proposition-от е реченица која одговара зошто постои твојот бизнис. Оваа реченица треба брзо да му објасни на потенцијалниот корисник зошто твојот производ или услуга е позначаен за него отколку нешто друго што нуди конкуренцијата. Карактеристики на добра Value…

Како до одлична бизнис идеја?

Имаш заштеда и сакаш да инвестираш? Сакаш да ги зголемиш своите месечни приходи? Постојат повеќе начини меѓу кои е и можноста да започнеш бизнис! Потребно е само 24 часа да отвориш нов бизнис. Но, тука е  најтешкиот момент… ја бараш идејата која ќе го промени…

Како интровертноста и претприемништвото можат да одат рака под рака

Бидејќи екстровертноста и генералниот поглед на претприемништвото имаат многу заеднички карактеристики, природно е да се мисли дека едното е еднакво на другото. Интровертите долго време се сметаа за добри, вредни извршители, но за просечни лидери. Сепак, имаме вести за вас… тоа не мора да е…

Што е Pitch Deck и како до инвеститор со него?

Доколку си личност која има идеја и сакаш инвеститори да веруваат и вложат во твојот бизнис важно е да подготвиш извонреден Pitch Deck. Нашата цел во Нетворкер е да им помогнеме на клиентите да ја претстават својата идеја во најдобро светло. Во соработка со нив,…

Дали образовниот процес е така дизајниран да креира работничка класа?

Процесот на едукација е така конципиран да креира работничка класа, која своето време (единствениот ресурс кој нема како да се мултиплицира) ќе го менува за пари. Секоја одлука што се прави, поврзана со школувањето, е од аспект на добивање на т.н. работа од соништата. Работата…

3 работи кои инвеститорите сакаат да ги слушнат од тебе

Од почетокот на моето работење во Нетворкер, па се до сега сфатив една важна работа: Постојат извори на средства за отпочнување или доразвивање на бизнис идеи, но недостасуваат доволно добро валидирани идеи во кои може да се инвестира. Знам… ова е сосема спротивно на мислењето…

Како да ги претвориш проблемите во бизнис можности?

Тема која звучи клише и дефинитивно не би пишувала за истото, доколку не го применувавме трасформирањето на проблеми во предизвици во Нетворкер и токму тоа ни ги триплира приходите во услови на пандемија. Основачот не би требало самостално да ги детектира проблемите Прво нешто што…

Научи како да носиш добри одлуки за твојата идеја

Помалку е повеќе Многумина од нас се запознаени со Парето принципот 80/20. Според овој принцип од вкупниот вложен труд само 20% е причина за 80% од крајниот резултат. Слично на ова, од 10 задачи во денот, 8 не се толку значајни, додека пак 2 дефинитивно…