Author: Сања Митровска

Приближување на различните перцепции на инвеститорите и претприемачите

Многу често посочувам дека во Македонија ситуацијата со инвеститорство е целосно различна од она што е општо познато. Изненадувачки, имаме многу инвеститори, но недоволно стартапи спремни за инвестиција. Тоа не значи дека немаме добри идеи, напротив, во нашето работење досега бевме соочени со одлични иновативни…

Дали образовниот процес е така дизајниран да креира работничка класа?

Процесот на едукација е така конципиран да креира работничка класа, која своето време (единствениот ресурс кој нема како да се мултиплицира) ќе го менува за пари. Секоја одлука што се прави, поврзана со школувањето, е од аспект на добивање на т.н. работа од соништата. Работата…

Како да ги претвориш проблемите во бизнис можности?

Тема која звучи клише и дефинитивно не би пишувала за истото, доколку не го применувавме трасформирањето на проблеми во предизвици во Нетворкер и токму тоа ни ги триплира приходите во услови на пандемија. Основачот не би требало самостално да ги детектира проблемите Прво нешто што…

Како NETWORKER ми помогна во наоѓањето на инвеститор?

Студија на случај раскажана од основачот на SPOT- Нетворкер Спринтот го направи бизнисот атрактивен за инвестирање, проектирајќи финансии поткрепени со факти и pitch deck на ниво на Facebook.

Сопствен бизнис во време на карантин?!

Во мојата „working from home“ атмосфера, која воедно испадна да биде попријатна од што очекував, бев „опседната“ од мисла за тоа како овој период можеби ќе ги обесхрабри и онака малкуте идни претприемачи во нашата држава.  Претпоставувам, нивните најблиски токму сега ќе ги образложат своите…

Колку време е потребно за враќање на инвестицијата наречена факултет?

Котизации за факултет и основни трошоци Доколку претпоставиме дека просечен студент се школува на државен универзитет, кој чини 400 евра годишно, само за котизации неговите родители би требало да одвојат околу 2.000 евра со трошоци за книги и дополнителни часови. Доколку не живее во градот…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 3

Податоците покажуваат дека финансиската писменост на нашето население е најниска во регионот. Прв показател на тоа е огромното учество на потрошувачките кредити во севкупните кредити на македонското население. Втор показател се големото количество на слободни средства во банкарски депозити, кои и покрај бесрамно ниските каматни…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 2

Во најголем дел од случаите, финансиските проблеми кај луѓето не доаѓаат од малкуте работни саати или ниските приходи. Напротив, тие потекнуваат од „лошите потрошувачки навики“ или од недостатокот на финансиска едукација. Всушност, комбинирани заедно, лошите потрошувачки навики и недостатокот од финансиската едукација се факторите кои…

За потрошувачките навики и финансиската (не)писменост – дел 1

Во текот на последните 5 години интезивно се занимавам со терминот финансии. Интересот потекнува првично поради мојата професија како финансиски советник, но и од желбата за обелоденување на целата таа мистерија на финансии. Во текот на моето работење, најголемиот дел од клиентите ми објаснија дека…